ČOKOLÁDA
Čokoláda je jedným z najobľúbenejších pokrmov na svete - tvorí 1% stravy západnej populácie. Čokoláda býva často spojená s príjemnými pocitmi, odmeňovaním a obdarovávaním blízkych, je potešením pre všetky zmysly. Napriek tomu veľmi málo milovníkov čokolády v živote ochutnalo to, z čoho tento pokrm pochádza – surové nepražené kakaové bôby. Nepražené kakao chutí ako čierna horká čokoláda, pretože to je čierna horká čokoláda. Čokoláda v pravom slova zmysle.Kakaové bôby sú sušené semená plodov kakaovníka Theobroma cacao (theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov), prekurzoru z čoho je všetka čokoláda fabrikovaná. Hromadne produkovaná čokoláda vzniká pražením, skvapalnením, mletím a následným zmiešaním kakaových bôbov s rafinovaným cukrom, aditívami, mliečnymi práškami, hydrogenovanými tukmi, konzervantmi a inými dodatkami a z pôvodných hodnôt nezostáva prakticky nič. Naopak, vďaka cukru a aditívam vzniká mnoho prázdnych kalórií a psychických závislostí. Kakao, respektíve čokoláda, má na ľudský organizmus stimulujúce a povzbudzujúce účinky, často je spojená s láskou, potešením, uvoľnením a pocitmi šťastia. Látky, ktoré boli pre tieto účinky skúmané vedcami, sú mimo iných anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Anandamid je endogénny kanabinoid prirodzene prítomný v ľudskom mozgu, spojený s pocitmi blaženosti alebo uvoľnenia – ananda ku príkladu znamená v sánskrtu blaženosť. Arginín je považovaný za prírodnú viagru. Tryptofan je esenciálna aminokyselina, ktorá je prekurzorom serotoninu, významného neurotransmiteru ovplyvňujúcim mimo iného nálady a pocity. Fenyletylamin, ktorý býva nazývaný hormónom lásky a šťastia, je endogénny amfetamín. Je syntetizovaný z aminokyseliny fenylalanin a je taktiež prítomný v kakau. V mozgu vyvoláva uvoľnenie dopamínu, daľšieho neurotransmiteruk, ktorý má vplyv na nálady.
12 super dôvodov prečo uprednostniť čokoládu pred mužom:
2. Čokoláda uspokojí aj keď je mäkká.
3. Po čokoláde neotehotnieš.
4. Čokoládu môžeš vychutnávať aj v prítomnosti rodičov.
5.Pred čokoládou nemusíš nič predstierať.
6.Čokoládu môžeš mať v každú dennú i nočnú hodinu.
7. Čokolády môžeš mať toľko, koľko len chceš.
8. Na čokoládu nie si nikdy príliš mladá ani stará.
9. Môžeš mať toľko druhov čokolády, koľko len chceš.
10. Jedenie čokolády trvá tak dlho, ako len chceš.
11. Čokoláde nemusíš stále hovoriť aká bola dobrá.
12. Pri čokoláde je jedno aká je veľká, lebo je vždy dobrá.